3 populära kaninraser

Kaniner är ett mycket populärt husdjur. De är små, fluffiga och charmiga. Man kan till viss del träna dem på olika saker, och de är relativt billiga i drift om man jämför med andra sorters husdjur.
Barnen får också en inblick i hur man tar hand om levande varelser och lär sig ansvar. Med andra ord finns det många olika fördelar med kaniner.

Det är dock inte alltid så lätt att veta vilken kanin man bör välja då det finns över 60 olika raser i Sverige. Korthåriga, långhåriga, små, stora, etc. Det finns många val, och även livslängden på kaniner skiljer sig ibland åt. När du ska välja en kanin att ta med hem så finns det ett par saker du behöver tänka på. Vilken ras passar er, finns det småbarn hemma, hur stort bor ni, (en kanin kräver en del utrymme!) ska kaninen bo inom- eller utomhus? Vill ni ha en hona eller hane, vill ni avla och så vidare. Vissa kaninraser har mer temperament än andra, så man bör forska lite innan man tar sitt beslut, och inte bara välja en som “är söt”. Man ska också ha i åtanke att en kanin kan leva i 10 år, så det är ett relativt lång åtagande.

Här nedan följer en beskrivning av (3) utav de mest populära kaninraserna i Sverige.

Dvärgväduren är en mycket populär och vanlig kaninras i Sverige, speciellt för barnfamiljen då dvärgkaninen är mycket lugn och mjuk i sitt temperament. Dvärgväduren är lätt att hantera och kan även lära sig att hoppa över små hinder och andra lite roliga aktiviteter. Den här rasen är lite knubbig och lägger lätt på sig vikt då den har en god aptit, så kaninhopp och annan motion är inte alls en dum idé att utöva om du väljer denna kanin. Dvärgväduren är bra för barnfamiljer och som en första kanin när man inte har någon erfarenhet sedan innan.

En annan populär kaninras är Hermelinen, som är mycket liten i sin kropp och har mycket korta öron. Denna kanin har ett något hetare temperament, men anpassar sig bra efter familjen den bor hos och kan därför bli lätthanterlig med rätt omsorg. Hermelinen är mycket kontaktsökande och en social liten kanin, därför passar även denna kaninras i en barnfamilj. Pälsen sköts enkelt då kanin till storlek är så liten, samt pälsen inte så lång.

Tan är en liten kaninras i mörkare färg. Pälsen är kort och lätt att sköta. Tankaninen är en mycket populär och uppskattad utställningskanin med gott tålamod. Temperamentsmässigt är Tanen en lugn och trevlig kanin. Inte alls lite lekfull som dvärgväduren, och det är bland annat därför den passar så bra att ställa ut. Sköter man utfodring och borstning bra får Tankaninen en mycket vacker och glansig päls.

Generellt är dessa tre kaninraser lättskötta, och passar bra för båda barnfamiljer och nybörjare eftersom de kan tränar och är lugna i sina temperament. Det är också därför dessa kaniner har blivit så omåttligt populära här i Sverige.